oktober 31, 2016 Vincent Pikavet

19 november: aflevering Andere Tijden

actie-tegen-amicales-preview

Andere Tijden over conflict in de Marokkaanse gemeenschap

In samenwerking met DBC media zijn we op dit moment bezig om een aflevering van Andere Tijden op te nemen en te monteren.
In de zeventiger jaren was er een couppoging tegen koning Hassan van Marrokko. Dat leidde tot veel onrust onder Marokannen in Nederland. Een reconstructie van een woelige periode. Uitzending zaterdag 19 november.

In de jaren 70 ontstond een groot conflict tussen het Komitee van Marokkaanse arbeiders in Nederland (KMAN) en Amicales. Het Marokkaanse staatshoofd, Koning Hassan, was zich ervan bewust dat zijn gezag ondermijnd zou worden als teruggekeerde Marokkaanse gastarbeiders zich in grote getale tegen zijn leiderschap zouden keren. De organisatie Fédération des Amicales des Travailleurs et des Commerçants die in 1973 in Marokko werd opgericht moest dit voorkomen. Slechts een kleine groep van de Marokkaanse arbeiders in Nederland was een fanatieke voorstander van Amicales en slechts een kleine groep was een fanatieke tegenstander. De meerderheid hield zich niet bezig met de bemoeienis van de Marokkaanse overheid of het verzet hiertegen. Maar er was wel verzet. Vanaf 1976 keerde het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) zich nadrukkelijk tegen de activiteiten van de Amicales.

Bedrijfsvideo laten maken? Neem vrijblijvend contact op: