Welkom op het blog van Lachende Lens Producties

Lees hier al onze updates

Lees al onze berichten

tandzorgen

Voor HUMAN samen met Marcel Ouddeken een korte documentaire gemonteerd over de Rotterdamse straattandarts Didi Landman die tandzorg biedt aan daklozen en mensen die te weinig geld hebben voor tandartsen.

De film is hier in zijn geheel te zien.

Didi Landman en een aantal van haar patiënten worden gedurende enkele weken gevolgd. Welke gevolgen heeft het in het dagelijks leven? Het gevolg van slechte mondzorg is niet alleen een slecht gebit, maar totale achteruitgang van de gezondheid en vaak gevoelens van schaamte.

Anderhalf miljoen Nederlanders gaan nooit naar de tandarts, een aantal dat sterk is gegroeid sinds tandzorg sinds 2006 niet meer in het basispakket zit.

Het is voor veel mensen met een laag inkomen te duur. Bijvoorbeeld voor mensen die dakloos zijn, een van de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Didi Landman trekt zich al jaren het lot aan van deze groep. Ze krijgt de zwaarste gevallen in haar stoel. Ze vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen. Een groot deel van haar tijd is ze kwijt aan de administratieve rompslomp, om de kosten vergoed te krijgen en aan het traceren van de mensen die ze helpt voor een vervolgbehandeling, soms verdwijnen zij ineens uit het zicht. Toch weerhoudt niets haar van haar strijd omdat ze vindt dat mondzorg in een rijk land als Nederland hoort bij de basisrechten.

Andere Tijden: Toppers uit Tsjechoslowakije

Toppers uit Tsjechoslowakije from Lachende Lens Producties on Vimeo.

promo voor aflevering van Andere Tijden

Voor Andere Tijden een aflevering gemonteerd over violisten uit Tsjechoslowakije die naar Nederland gehaald werden in de tijd van de Praagse Lente.

Eind jaren zestig onderneemt Charles de Wolff een pioniersreis naar Tsjechoslowakije in een poging goede violisten te vinden voor het Noordelijk Filharmonisch Orkest. En die vindt hij. Vijf violisten komen hun geluk beproeven in Groningen. Ze worden met open armen ontvangen door de andere leden van het orkest. In augustus 1968 rijden Russische tanks Praag binnen en komt er een eind aan de Praagse Lente. Hierdoor worden de vijf violisten afgesloten van familie, vrienden en hun land. Nederland wordt hun nieuwe thuisland.

De aflevering is hier in zijn geheel te zien.

Scheikundelesje

Scheikundelesje from Lachende Lens Producties on Vimeo.

“de kennis van nu” special

Op 23 juli is deze special uitgezonden die wij gemonteerd hebben, handelend over de duurzame toekomst van de luchtvaart.

Met hierin onder andere aandacht voor nieuwe vliegtuigontwerpen. Kan je leren van de vleugels van vogels? Zijn we bereid meer te betalen voor het vliegen en wat kunnen we doen aan de brandstof. Een van de mogelijkheden die besproken wordt is biokerosine. In dit fragment wordt uitgelegd hoe dat gemaakt wordt.

De special is in zijn geheel hier te zien.

Lastkevers promofilms

facebook promofilm voor Lastkever tentoonstelling

Van maart tot april vindt in de kunstuitleen Alkmaar de tentoonstelling “Fysieke Tijd” plaats.

Vier kunstenaars, Sarah Reinbold, Lisette Schumacher, Federico Murgia en Barbara Pikavet brengen met hun werk onvergetelijke herinneringen aan hun jeugd, aan muziek, licht- en ruimte-ervaringen tot leven.

Voor het werk “Lastkevers” van Barbara Pikavet hebben wij een korte facebook promo-film gemaakt.

Hooggemist publiek

Hooggemist publiek from Lachende Lens Producties on Vimeo.

column Frank Heinen

Voor de NOS hebben we dit jaar het programma “hooggemist publiek” gemonteerd. In dit magere sportjaar waar veel evenementen werden afgelast was er geen jaaroverzicht. Daarom is er programma gemaakt over het publiek dat bij vele sportevenementen zo node gemist werd.

In dit programma naast korte bijdragen van sporters en fanatieke supporters als hoofdbestanddelen 6 columns van schrijvers over de verschillende aspecten van wat het publiek toevoegt.

Hier de bijdrage van Frank Heinen over de bijzondere rol van de wielerliefhebber

Bakfiets TV

Bakfiets TV: de zingende ijscoman from Lachende Lens Producties on Vimeo.

de zingende ijscoman

Filmen en interviewen vanuit een rijdende bakfiets. Dat is Bakfiets TV.
Het fietsen levert dynamisch beeld op. Het blijkt ook dat mensen vaak ontspannen reageren en openhartig zijn op de fiets.
Samen met Marcel Ouddeken hebben wij een youtube kanaal opgezet waar we dit idee in uitwerken.
In de eerste aflevering ontmoeten we een jonge onderzoekster en een zingende ijscoman die zijn ijs verkoopt vanuit een bakfiets.

Ren Willem Ren

Ren Willem Ren from Lachende Lens Producties on Vimeo.

filmportret

Ren Willem Ren is gemaakt door Rutger Frijers. Willem heeft alvleesklierkanker maar zit niet bij de pakken neer. Hij blijft positief en opgewekt. Hoe doet hij dat? Hoe ga je om met tegenslag? “Ren Willem ren” toont een mooi portret van een bijzondere man.
Lachende lens Producties verzorgde de montage.

Across the years, across the miles- Lorre Lynn Trytten

film van violiste Lorre Lynn Trytten

Componist en violist Lorre Trytten zou afgelopen maand een concert geven in Wisconsin. Door corona is dat niet doorgegaan. De organisatie vroeg haar een film op te sturen. Deze film hebben wij gemaakt en is opgebouwd uit oud materiaal en nieuw opgenomen materiaal door Lachende Lens Producties, waaronder ook de premiere van haar nieuwe stuk “love in the time of COVID-19”

Kent u ome Bob?

Kent u ome Bob? from Lachende Lens Producties on Vimeo.

dvd voor het boek “Joop Zoetemelk – Ongezien”

Voor de luxe editie van het boek “Joop Zoetemelk – Ongezien” hebben wij de dvd en de cd geproduceerd die bij de verzamelaarseditie bijgeleverd werden, met uniek en veelal ongezien materiaal. Dit filmpje is een voorbeeld daarvan, waarin een klein wielrennertje ontwapend contact legt met een nog jonge Joop Zoetemelk.
read more

Bedrijfsvideo laten maken? Neem vrijblijvend contact op: