oktober 29, 2017 Vincent Pikavet

Kruispunt

opnames voor Kruispunt in Voorst

opnames voor “Het huis van het dorp”

In oktober hebben wij de opnames en de montage verzorgd voor een aflevering van kruispunt van de KRO, uitgezonden op 15 oktober.

Terwijl honderden verzorgingshuizen in het land dreigen te verdwijnen weet het Gelderse dorp Voorst het tij te keren. Ook daar kampte verzorgingstehuis de Benring met leegloop sinds de overheid verlangt dat ouderen langer thuis blijven wonen. Het is mede aan bakker Paul Bril te danken dat zijn dorp weer een kloppend hart heeft. Hij zag met lede ogen toe hoe Voorst wéér een voorziening armer dreigde te worden. Er was al een verzorgingstehuis gesloten en nu dreigde ook het enig overgebleven tehuis, de Benring, de deuren te moeten sluiten. Dankzij de inzet van Paul hebben de dorpsbewoners de handen ineengeslagen en is de Benring nog steeds open en wordt het ontwikkeld tot een centraal ontmoetingspunt.

Tweede jeugd

Met veel pionieren en vallen en opstaan geven de dorpelingen de Benring een tweede jeugd. Inmiddels wonen er jongeren, verstandelijk gehandicapten, demente ouderen en binnenkort komen er woningen voor mensen die tijdelijk hulp nodig hebben na, bijvoorbeeld, een ziekenhuisopname. Maar er komt ook een kledingwinkel en een sociale werkplaats waar snoep wordt verpakt.

Verbinding

De dorpsgenoten hebben met behulp van de eigenaar van het gebouw, Habion, een eigen woonzorgcoöperatie opgericht en zo runnen ze nu zelf de Benring. Daarbij staat nu de verbinding tussen de inwoners van Voorst en de bewoners van de Benring centraal. Zo kunnen dorpelingen ook samen met bewoners eten in een speciaal restaurant in de Benring dat nu Het Huis van het Dorp wordt genoemd.

Bedrijfsvideo laten maken? Neem vrijblijvend contact op: