mei 26, 2016 Vincent Pikavet

kunstenaarsportret rijksakademie

Jacqueline van Tongeren fellow 2016 from Lachende Lens Producties on Vimeo.

Jacqueline van Tongeren fellow 2016

Portret van Thierry Oussou, een beeldend kunstenaar uit Benin, geboren in 1988, die momenteel op de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam zit. De film is gemaakt naar aanleiding van de toekenning van de Jacqueline van Tongeren fellowship 2016.
In dit korte kunstenaarsportret wordt een beeld gegeven van wat Oussou drijft, wat de rijksakademie hem te bieden heeft en wat de toekenning van de fellowship voor hem betekent.

Thierry Oussou werkt graag met papier. Papier kan gescheurd worden, aan elkaar geplakt en zo bijna oneindig groeien. Dat maakt papier geschikt voor het werk van Oussou. Hij is een soort sociale archeoloog, die de mensen om hem heen observeert en hun motivatie en interactie documenteert. De papieren composities representeren verschillende lagen van de geschiedenis van zijn personages.

De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam richt zich op het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Zij selecteert en faciliteert toptalent en biedt de geselecteerde kunstenaars een platform voor verdere ontwikkeling en verdieping van het werk. Ook presentatie van het werk en aansluiting op het internationale netwerk maken deel uit van het tweejarige residency-programma. Voor veel oud-residents heeft een verblijf aan de Rijksakademie geleid tot hun internationale doorbraak.

DeJacqueline van Tongeren fellowship wordt toegekend ter ondersteuning van een Afrikaanse artiest. Het fonds is vernoemd naar Jacqueline van Tongeren die omkwam bij de ramp met de MH17.
Zij was nauw betrokken bij Afrikaans onderzoek naar aids-bestrijding. Daarnaast had zij een grote passie voor kunst. Door dit fonds kunnen veelbelovende Afrikaanse kunstenaars ondersteund worden in hun professionele ontwikkeling.
Ter gelegenheid van de eerste toekenning van dit fellowship is deze korte film gemaakt.

Bedrijfsvideo laten maken? Neem vrijblijvend contact op: