januari 18, 2017 Vincent Pikavet

trailer voor documentaire “de stille beving”

trailer De Stille Beving from Lachende Lens Producties on Vimeo.

documentaire over Groningse aardbevingen

Zondag 29 januari gaat in het Groninger Forum de documentaire “De Stille Beving” in première. Voor deze film is een gezin in Bedum gevolgd, dat te maken heeft met aardbevingen en de gevolgen die dit heeft voor hun monumentale boerderij. Maar vooral ook de effecten die deze constante dreiging hebben op het alledaagse gezinsleven van een gezin met twee schoolgaande kinderen. Ook de strijd die gevoerd moet worden met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (de NAM) over de afwikkeling van de door de aardbevingen veroorzaakte schade aan de boerderij vormt een belangrijke verhaallijn in de documentaire.

Samen met regisseur Piet Hein van der Hoek gewerkt aan deze film. Om deze documentaire te kunnen maken is de boerderij vol gehangen met vele bewakingscamera’s, om zo in beeld te kunnen vangen waneer er een aardbeving plaatsvond. Twee jaar lang is de familie gevolgd, met als resultaat een documentaire waarin je echt mee kan voelen met mensen die wonen in aarbevingsgebied. De onderhuidse, sluipende gevolgen worden voelbaar gemaakt.

documentaire

filmposter de stille beving

De hoofdpersonen van de film, Albert en Annemarie gaan tot het uiterste om hun boerderij te redden, maar pogen ook mensen in hun naaste omgeving bij te staan in het gevecht dat gevoerd moet worden met de NAM. Pers en politici komen op bezoek, de publiciteit wordt gezocht. Maar weten mensen echt wat het betekent?
Deze film maakt duidelijk wat de strijd met een multinational als de NAM met mensen kan doen en roept de indringende vraag op of de politiek niet gefaald heeft in de afhandeling van de door de gasboringen veroorzaakte schade.

Naast een bioscoop uitbreng komt de film ook op de regionale en landelijke televisie. RTVNoord zal hem kort na de première uitzenden en de NTR zal de film in 2doc uitbrengen op NPO 2.

Bedrijfsvideo laten maken? Neem vrijblijvend contact op: