december 26, 2022 Vincent Pikavet

tandzorgen

Voor HUMAN samen met Marcel Ouddeken een korte documentaire gemonteerd over de Rotterdamse straattandarts Didi Landman die tandzorg biedt aan daklozen en mensen die te weinig geld hebben voor tandartsen.

De film is hier in zijn geheel te zien.

Didi Landman en een aantal van haar patiënten worden gedurende enkele weken gevolgd. Welke gevolgen heeft het in het dagelijks leven? Het gevolg van slechte mondzorg is niet alleen een slecht gebit, maar totale achteruitgang van de gezondheid en vaak gevoelens van schaamte.

Anderhalf miljoen Nederlanders gaan nooit naar de tandarts, een aantal dat sterk is gegroeid sinds tandzorg sinds 2006 niet meer in het basispakket zit.

Het is voor veel mensen met een laag inkomen te duur. Bijvoorbeeld voor mensen die dakloos zijn, een van de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Didi Landman trekt zich al jaren het lot aan van deze groep. Ze krijgt de zwaarste gevallen in haar stoel. Ze vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen. Een groot deel van haar tijd is ze kwijt aan de administratieve rompslomp, om de kosten vergoed te krijgen en aan het traceren van de mensen die ze helpt voor een vervolgbehandeling, soms verdwijnen zij ineens uit het zicht. Toch weerhoudt niets haar van haar strijd omdat ze vindt dat mondzorg in een rijk land als Nederland hoort bij de basisrechten.

Bedrijfsvideo laten maken? Neem vrijblijvend contact op: